Snow Kitchen: SNOW ALMOND

Saturday, 15 June 2013

SNOW ALMOND

 
masa dok asyik melayari fbook semalam dan singgah setiap page dan group yang ada mengiklan dan menjual makan ternampak le resepi daripada :Surayati Harun, tapi belum le try ..nie juast nak share resepi dari sarawak ..sbb sarawak nie terkenal dengan kuih lapis ..so saya rasa biskut dan makanan lain dari bumi Kenyalang ni pasti sedap.
group facebook : Berjajak Makanan di Sarawak ( berjual makanan di sarawak)
 
Surayati Harun
 
Photo: SNOW ALMOND<br /><br />Bahan A <br />260 gm butter<br />150 gm gula caster<br />1 sudu kecil esen vanila<br />50 gm serbuk badam<br />Bahan B<br />300 gm tepung Red Rose (kalau takde ganti tepung gandum pun boleh)<br />50 gm tepung kastard<br />50 gm susu tepung<br />40 gm tepung jagung<br />Bahan Hiasan<br />Coklat masakan - cairkan cara double boiler<br />Sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut<br /><br />Cara- Cara<br />Pukul bahan A hingga berkrim<br />Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut<br />Canai dan terap dengan acuan yg di sukai<br />Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak<br />Sejukkan biskut atas redai<br />Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler<br />Golekkan biskut ke dalam breadcrumb<br />Simpan biskut dalam bekas kedap udara.<br /><br /><br />SELAMAT MENCUBA!

Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B
300 gm tepung Red Rose (kalau takde ganti tepung gandum pun boleh)
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung
Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut
Cara- Cara
Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment