Snow Kitchen: Donut Lembutt untuk minum pagi

Saturday 2 March 2013

Donut Lembutt untuk minum pagi


Bangun pagi2 cadang nak buat sarapan berat sikit, tapi masalahnya nasi sejuk takde so malas le nak buat berat2 , intai dalam tempat simpan bahan2 , ha cukup le bahan untuk buat donut , so pagi nie mula le projek membuat donat yang lembutt dan gebu, tapi buat yang tabur gula ising je , nak buat ala2 Big Apple malas le nak slongkar bahan banyak banyak, tapi asas nya adalah sama beza cuma pada hiasan dan topping je lah ..nie le dia donut lembut lagi gebu , nak cuba salain or print je resepi simpan dalam file… saya pun ambik resepi dr blog dan majalah juga, sebab saya bukan chef atau pakar kulinari..heheheh
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgM-M6Awc3stUkIH_BnwecUoypWzyjaLUFRLRRGvzO2pabIk3ubuqso1v-AjEZ3qevRAAvlHAquoGSe7SAoO_77Wg-nQLx5feWT4-AzWTEdhYNHBerUoRztMpRB4DOwZL39hnkYyxu0lr0G/s1600/IMG_9556.jpg

Setengah kg tepung gandum
1 sudu gula
Secubit garam
2 sudu marjerin
1 peket kecik yeast.
Air sejuk secukupnya..


Cara:
*Ayak tepung
*Kemudian campurkan smua bahan,yeast,gula,garam,marjerin n tepung yang telah di ayak. Uli rata.
*Buat bntuk bulat(donat)
*Tunggu hinggga kembang baru boleh goreng

No comments:

Post a Comment