Snow Kitchen: Mee Jawa asli ( Tanpa Ubi Keledek)

Sunday, 31 March 2013

Mee Jawa asli ( Tanpa Ubi Keledek)

 

Santai2 hujung minggu makan mee jawa sedap juga, apatah lagi kalau dapat mee jawa yang sedap walaupun tak guna ubi, nak rasa nie saya kongsikan resepi orang sarawak, yang saya peroleh dari fbook page KAKI MAKAN SARAWAK.
IMG_20130121_185708
Bahan-bahan ( 2 @ 3 orang )
• mee kuning sebungkus (celur)
• tepung gandum di goreng kering ( tanpa minyak / aruk)
• 1 biji bawang besar (tumbuk/ blander)
• 3 ulas bawang putih (tumbuk/ blander)
• 1 inci halia dan 1 inci lengkuas (tumbuk/ blander)
• 2 senduk kecil cili boh
• 1 batang serai (ketuk)
. kerisik ( ikut rasa )
• 10 ekor udang sedang atau daging*
• 1 genggam udang kering (tumbuk/ blander)
• garam , ajinomoto dan gula
• 2.5 liter air (boleh adjust)
• minyak masak

Cara-cara
1. rebus udang atau daging dengan garam. air rebusan diambil dan dikisar kulit udang. Hampas udang ditapis & diambil airnya shja.
2. tuang minyak dalam periuk & tumis serai, bawang besar, halia, lengkuas & putih serta udang kering hingga wangi
3. kemudian masukkan cili boh dalam tumisan tadi serta goreng hingga pecah minyak.
4. selepas itu bancuh tepung gandum dengan air rebusan udang & masukkan ke dalam aduanan diatas kacau sehingga kuah sebati . (pastikan air rebusan sejuk dahulu sebelum di campur )
5. akhir sekali perasakan dengan garam & gula serta masukkan udang.
6. bolehla dihidangkan bersama hiasan



No comments:

Post a Comment