Snow Kitchen

Thursday, 13 June 2013

Jeruk Tuhau (disarawak dikenali sebagai tepus )

tuhau
Jeruk tepus yang dah siap
http://3.bp.blogspot.com/-NXBfKSYbsNQ/Tzy5ZonpjcI/AAAAAAAAGYg/U7W7bu5gd2E/s1600/tepu.jpg
tepus yang belum diproses

tadi petang pg jalan2 kat pasar ..ternampak lah tepus nie..masa kat sabah dulu biasa juga makan ni, tapi kat Sabah tepus ni dipanggil Tuhau… dalam bahasa Malaysia ..tak tau le pulak apa nama dia..sebab tu saya postkan seklai gambar tepus yang belum proses nie.. bila ternampak je tepus nie terfikir pulak nak buat sendiri so saya contact kawan2 kat sabah mintak resepi so diorang bagilah resepi ..ni le resepinya selamat mencuba sedap tau…kalau ko cuba pasti ko ndak lupak sama Sabah..hehehe

BAHAN-BAHAN:

  • tuhau (ikut sukatan/bilangan/kuantiti yang disukai)

  • udang kering(satu bungkus yg harga rm1)- actualy optional, kalau tidak ada udang kering pun boleh

  • limau kapas secukupnya (limau nipis)

  • garam dan ajino moto secukup rasa

  • cili api (mengikut selera anda, jika suka pedas, banyakkan cili padi)

  • bunga kantan yang segar (sebagai hiasan)- Optional..kalau tidak ada pun tidak apa

Tuesday, 11 June 2013

puding hati 3 rasa

 

Puding ini sesuai untuk hantaran pertunangan dan perkahwinan

IMG_20130524_111431

RM 40 (luyang bentuk hati)

sila tempah sekurang – kurangnya 2 hari sebelum majlis

Nasi samin @ nasi minyak

Maaf le lama tak update banyak sangat tugas ..baru baru mie saya cuba resepi nasi minyak ..kat sarawak orang panggil nasi samin.. saya cuba bukan nya untuk apa , saje je teringat  dan teringin .. lagi pun ada sedikit kari kambing yang orang bagi semalam..so boleh le makan dgn nasi nie
selamat mencuba

Bahan kisar( di kisar satu – satu , jgn campur)
1 biji bawang besar (bakung)—potong bulat je
4 – 5 biji bawang merah (kisar)
½ tampok bawang putih (kisar)
1-2 inci halia  (kisar)
1cawan minyak masak
garam secukup rasa (garam kasar jika ada)
1kg beras yg dah dicuci ( ditoskan)
air ikut sukatan beras.. (kalau beras 2 tin susu, air 21/2 tin)
½ tin susu cair (bagus jenama ideal milk..yg tinggi ya)
1 tin kecik minyak sapi (ghee yang halal ada dipasaran)
Kayu manis lebih kurang 3 cm
Buah pelage dalam 4 biji
5 biji @ kuntum bunga cengkih
1 batang serai d tutuk(titik) jak
2 helai daun pandan
sedikit pewarna kuning

Saturday, 27 April 2013

Kuih campiang

 

hari tu kawan tanya pernah tak makan kuih campiang , so dgn selamba je saya kata pernah sebab saya kan orang Sabah, suami orang Sarawak, kawan yang bertanya tu terus cakap “sedap le kuih tu, firstime makan masa pg makan angin kat Sabah, awak tau masak ke kuih tu”, saya pun cakap “In Shaa Allah lah cuma kena call dulu mama kat sabah tanya resepi, kalau menjadi nanti le bawa pg opis “.

Balik je kerja , rehat jap call mak, tanya cara buat campiang, hehehe rupa2 nya sama mcm donat juga, beza nya cuma mcm nie ha ..tengok le gambar dia ye, doh nya sama dgn donut, inti (isinya ) beli je kat kedai kek atau supermarket. kita teruskan le dgn resepinya yee ..celoteh banyak org kutuk pula nanti

Bahan Doh ;

Setengah kg tepung gandum
1 sudu gula
Secubit garam
2 sudu marjerin
1 peket kecik yeast.
Air


Cara:
*Ayak tepung
*Kemudian campurkan semua bahan,yeast,gula,garam,marjerin dan tepung yg tlh di ayak. Uli rata.
*Buat bntuk bulat dan tunggu hingga kembang ( biarkan selama 20 minit )

Thursday, 18 April 2013

Nasi Goreng Hailam

 

 

IMG_20130418_171902
Nasi Goreng Hailam ikan masin + ayam masak merah.

Tadi pukul 12 tnghari belek belek buku resepi , nampak lah pulak nasi goreng hailam sebijik mcm yang saya pernah makan kat Benteng Satok yang lama, so balik dari ambil anak kat taska singgah jap beli nasi kosong je , kan perlu nasi untuk digoreng ..heheh sampai je kat rumah  bagi mandi anak dan terus sediakan bahan bahan untuk memasak nasi hailam nie, first time try masak suami kata sedap , syukurlah resepi tu ngam dengan selera , tapi saya improve sikit dari segi lauk nya…cuma tambah ayam