Snow Kitchen: Nasi samin @ nasi minyak

Tuesday, 11 June 2013

Nasi samin @ nasi minyak

Maaf le lama tak update banyak sangat tugas ..baru baru mie saya cuba resepi nasi minyak ..kat sarawak orang panggil nasi samin.. saya cuba bukan nya untuk apa , saje je teringat  dan teringin .. lagi pun ada sedikit kari kambing yang orang bagi semalam..so boleh le makan dgn nasi nie
selamat mencuba
Bahan kisar( di kisar satu – satu , jgn campur)
1 biji bawang besar (bakung)—potong bulat je
4 – 5 biji bawang merah
1-2 inci halia dan langkuas
½ tampok bawang putih
1kg beras yg dah dicuci
2 tin susu tinggi air (bergantung kepada jenis beras)
½ tin susu cair (bagus jenama ideal milk..yg tinggi ya)
1 tin kecik minyak sapi (ghee yang halal ada dipasaran)
Kayu manis lebih kurang 3 cm
Buah pelage dalam 4 biji
5 biji @ kuntum bunga cengkih
1 batang serai d tutuk(titik) jak
2 helai daun pandan
Daun pisang utk tutup atas nasik
http://2.bp.blogspot.com/-FrlWWnGalVg/TlYTXo_rUPI/AAAAAAAAAnQ/taV88HdqjzY/s1600/IMG_0191.JPG
Cara masak :
1.minyak sapi dipanas , dan tumis bahan kisar, bila dah wangi
2 masuk segala rempah cengkih, buah pelaga, serai, kayu manis dan daun padan, gaul sampai angkat bau.
3 tuang air, susu cair dan garam terus masuk beras yang dah dicuci dan ditos tadik, masak atas api sederhana sampai air nya kering
4. tutup dengan daun pisang dan biar atas api kecil sebentar hingga masak. (guna periuk elektrik lagi senang)
p/s : sementara nunggu air kering tadik kacaukan nasik tu, supaya tak banyak kerak





















No comments:

Post a Comment